Native fish species boosting Brazilian’s aquaculture development

  • Ulrich Saint-Paul Universidade Federal de Sergipe

Resumo

Abstract - Brazil’s aquaculture production has increased rapidly during the last two decades, growing from basically zero in the 1980s to over one half million tons in 2014. The development started with introduced international species such as shrimp, tilapia, and carp in a very traditional way, but has shifted to an increasing share of native species and focus on the domestic market. Actually 40 % of the total production is coming from native species such tambaquí (Colossoma macropomum), tambacú (hybrid from female C. macropomum and male Piaractus mesopotamicus). Other species like pirarucú (Arapaima gigas) or surubim (Pseudoplatystoma spp) are considered to have a high production potential. Aquaculture products are mainly market locally. There is still a need to solve technical and financial problems with regards to future aquaculture development. But as species selection to meet the national demand has been concluded there is a big chance that Brazilian’s aquaculture development will become a success story.

Resumo A produção da aquicultura do Brasil aumentou rapidamente nas últimas duas décadas, passando de quase zero nos anos 80 para mais de meio milhão de toneladas em 2014. O desenvolvimento começou através da introdução de espécies internacionais, tais como o camarão, a tilápia e a carpa, de uma forma muito tradicional, mas mudou com o aporte crescente de espécies nativas e foco no mercado interno. Atualmente, 40% da produção total provém de espécies nativas como tambaqui (Colossoma macropomum), tambacu (híbrido de C. macropomum e macho Piaractus mesopotamicus). Outras espécies como pirarucu (Arapaima gigas) ou surubim (Pseudoplatystoma spp.) são consideradas como de alto potencial para produção. Os produtos da aquicultura são principalmente para mercado locais. Continua a ser necessário resolver os problemas técnicos e financeiros relacionados com o futuro desenvolvimento da aquicultura. Mas, como a seleção de espécies para atender a demanda nacional foi concluída há uma grande chance de que o desenvolvimento da aquicultura brasileira se torne uma história de sucesso.

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Publicado
2018-05-01