Overview on the fish farming in the Porto Grande municipality (Amapá, Brazil)

Autores

  • Netiê Izabel da Silva de Oliveira Universidade Federal do Amapá - UNIFAP
  • Raniere Garcez Costa Sousa Universidade Federal de Rondônia http://orcid.org/0000-0002-5620-389X
  • Alexandro Cezar Florentino Universidade Federal do Amapá - UNIFAP

DOI:

https://doi.org/10.2312/Actafish.2017.5.3.148-154

Palavras-chave:

Aquaculture, Fish farming, Production chain, Fish

Resumo

This current study performed a prognosis on the overview of fish farming in the Porto Grande municipality (Amapá, Brazil), where there were analyzed the socio-economic aspects of the fish farms in the region. The sampling data occurred in the period from December 2015 to December 2016, with the use of semi-structured questionnaires joint to the owners of fish farming properties. The results show that the basis of the workforce on fish farming is mostly performed by men, by the use of family labor, and the pisciculture activities has existed for less than a half decade in the region. The fish farming is in small scale, and it is performed in semi-intensive and extensive production systems, with the predominance of excavated earthen ponds which are primarily used for fattening tambaqui (monoculture) for subsistence and commercialization ends. The fish produced (≈ 200 kg of fish per year, by fish farmer) is totally consumed in the municipality, but part of it is taken (stored in ice or in natura) to urban centers where it is commercialized. The main obstacles found by the sector was the lack of training, technical service and high prices for fish feed acquisition. The fish farming profile in this study area is classified as small-scale and it resembles the ones found in other regions in Brazil, which shows that fish farming is still a little explored activity in the country.

Biografia do Autor

Netiê Izabel da Silva de Oliveira, Universidade Federal do Amapá - UNIFAP

Programa de Pós-Graduação/Mestrado em Desenvolvimento Regional

Raniere Garcez Costa Sousa, Universidade Federal de Rondônia

Departamento de Engenharia de Pesca

Alexandro Cezar Florentino, Universidade Federal do Amapá - UNIFAP

Programa de Pós-Graduação/Mestrado em Desenvolvimento Regional

Referências

Almeida Junior, C.R.M.O. & Lobão, R.A. (2013). Aquicultura no nordeste paraense, Amazônia Oriental, Brasil. Boletim Técnico Científico, Cepnor, 13(1): 33-42. Disponível em https://cepnor.ufra.edu.br/index.php?journal=tjfas&page=article&op=view&path%5B%5D=867&path%5B%5D=518.

Araújo, L.S. (2015). Estudo da sustentabilidade da piscicultura no município de Coremas PB. [Dissertação de Mestrado]. Pombal (PE): Universidade Federal de Campina Grande.

Barbosa, H.T. & Lima, J.P. (2016). Características da piscicultura em Presidente Figueiredo, Amazonas. Igapó: Revista de Educação, Ciência e Tecnologia do Ifam, 10(1): 103-113.

Batista, A.A. (2013). Contribuição da piscicultura para as pequenas propriedades rurais em Dourados – MS. [Dissertação de Mestrado]. Dourados (MS): Universidade Federal da Grande Dourados.

Boeger, W.A. & Borghetti J.R. (2007). O papel do poder público no desenvolvimento da Aquicultura Brasileira. In: Ostrensky, A., J.R. Borghetti & Soto, D. Estudo setorial para consolidação de uma aquicultura sustentável no Brasil. Curitiba: p.118-138.

Borghetti, J.R. (1999). Programa Nacional de Desenvolvimento da Aquicultura. A Granja do Ano, Porto Alegre: Centaurus, 13: 57-59.

Brabo, M.F., Pereira, L.F.S., Ferreira, L.A., Costa, J.W.P., Campelo, D.A.V. & Veras, G.C. (2016). A cadeia produtiva da aquicultura no Nordeste paraense, Amazônia, Brasil. Informações Econômicas. 46(4): 16-26.

Castellani, D. & Barrella, W. (2005). Caracterização da piscicultura na região do Vale de Ribeira-SP. Ciência e agrotecnica. 29(1): 168-176.

Costa, A.L.S., Rodrigues, M.S. & Ricci, F. (2015). Caracterização da piscicultura na região de Ariquemes, no estado de Rondônia. Revista de Geografia Agrária, 10(20): 512-537.

Dutra, F.M.; Bittencourt, F. & Feiden, A. (2014). Perfil aquícola de pequenas propriedades fronteiriça do Sudoeste do Paraná/Brasil. Florianópolis. Revista Eletrônica de Extensão. 11(17): 180-189.

EMATER/ASCAR. Diagnóstico da piscicultura (regional Ijuí). 2006. 10 p. (Boletim técnico).

FAO (2017). Food and Agriculture Organization of the United Nations. The State of World Fisheries and Aquaculture: Contributing to food security and nutrition for all. 200 p. Disponível em http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf.

França, I.V. & Pimenta, P.P.P. (2012). A viabilidade da piscicultura para o pequeno produtor de Dourados. Comunicação & Mercado: UNIGRAN, 01 (01): 36-51.

IBGE (2010). Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Demográfico. IBGE. Brasília: DF. Disponível em http://www.ibge.gov.br/censo2010/primeiros_dados_.

De-Carvalho, H.R.L., Souza, R.A.L. & Cintra, I.H.A. (2013) A aquicultura na microrregião do Guamá, Estado do Pará, Amazônia Oriental, Brasil. Revista de Ciências Agrárias. 56(1): 1-6.

Gama, C.S. (2008). A criação de tilápia no estado do Amapá como fonte de risco ambiental. Acta Amazônica, 38(3): 525-530.

Martins, C.V.B., Oliveira, D.P., Martins, R.S., Hermes, C.A., Oliveira, L.G, Vaz, S.K., Minozzo, M.G., Cunha, M. & Zacarkin, C.E. (2001). Avaliação da piscicultura na região Oeste do estado do Paraná. Boletim do Instituto de Pesca, 27(1): 77-84.

Melo, S.M.G., Santos, M.I.S., Souza, L.P. & Santiago, A.C.C. (2013). Aspectos da atividade de piscicultura praticada por produtores rurais no Município de Cruzeiro do Sul – Acre. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer. 9(16): 568-586.

Nakauth, A.C.S.S., Nakauth, R.F. & Nóvoa, N.A.C.B. (2015). Caracterização da Piscicultura no Município de Tabatinga-AM. Revista Igapó, 9(2).

Oliveira, A.M.; Silva, M.N.P.; Almeida-Val, V.M.F. & Val, A.L. (2012). Caracterização da atividade de piscicultura nas mesorregiões do Estado do Amazonas, Amazônia Brasileira. Revista Colombiana de Ciências Animal, 4(1):154-162.

Rezende, F.J.W., Silva, J.B., Mello, C.F., Souza, R.A.L., Souza, A.S. & Kloster, A.C. (2008). Perfil da aquicultura no estado do Acre. Amazônia: Ciência & Desenvolvimento, 4(7): 167-180.

Ribeiro-Neto, T.F.R., Silva, A.H.G., Guimarães, I.M. & Gomes, V.T. (2016). Piscicultura familiar extensiva no baixo São Francisco, estado de Sergipe, Brasil. Revista Acta of Fisheries and Aquatic Resources, 4(1): 62-69.

Sá, C.P., Balzon, T., Oliveira, T.J., Bayma, M.M.A. & Carneiro Junior, J.M. (2008). Diagnóstico Sócio-Econômico da Piscicultura praticada por pequenos produtores da Regional do Baixo Acre. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, 06(4).

Silva, A.M.C.B., Souza, R.A.L., Melo, Y.P.C., Zacardi, D.M., Paiva, R.S. & Nakayama, L. (2010). Diagnóstico da piscicultura na mesorregião sudeste do estado do Pará. Boletim Técnico Científico Cepnor, 10(1): 55-65.

Silva, N.A. (2007). Caracterização de impactos gerados pela piscicultura na qualidade da água: estudo de caso na bacia do Rio Cuiabá/MT. [Dissertação de Mestrado]. Mato Grosso (MG): Universidade Federal de Mato Grosso.

Sousa, E.C.P.M. & Teixeira Filho, A.R. (2007). Piscicultura Fundamental. São Paulo: Nobel.

Souza, R.A., Pádua, D.M.C., Oliveira, R.P.Q. & Maia, T.C.B. (2014). Análise econômica da criação de tambaqui em tanques-rede: estudo de caso em assentamento da reforma agrária. Custos e Agronegócio, 10(1): 253-268.

Souza-Filho, J., Schappo, C.L. & Tamassia, S.T.J. (2003). Custo de produção do peixe de água doce. Florianópolis/SC: Instituto Cepa/SC/ Epagri, 40 p.

Tavares-Dias, M. (2011). Piscicultura continental no Estado do Amapá: diagnóstico e perspectivas. Macapá: Embrapa Amapá, 42 p.

Tiago, G.G. (2003). Aqüicultura, Meio Ambiente e Legislação. Disponível em http://www.pesca.sp.gov.br/noticia.php?id_not=13.

Xavier, R.E. (2013). Caracterização e prospecção da cadeia produtiva da piscicultura no Estado de Rondônia. [Dissertação de Mestrado]. Porto Velho (RO): Universidade Federal de Rondônia.

Downloads

Publicado

2018-05-01